Dikuasakan oleh Blogger.

Selasa, 10 Disember 2013

KUIH QIN-QIN





Kuih Cincin merupakan salah satu makanan yang popular dalam kalangan masyarakat Melayu Brunei di Sabah. Masyarakat Brunei memanggil kuih ini sebagai Kuih Qin-Qin. Antara kaum yang popular dengan hidangan ini ialahKuih ini sangat istimewa kerana diperbuat daripada gula, gula nipah/gula apong, tepung beras, minyak masak, air dan gula Melaka. 

Adunannya akan dibentuk seperti bunga cincin sebelum dicelup dengan adunan tepung beras dan digoreng. Ia kemudiannya akan dicelup dalam adunan tepung beras sekali lagi sebelum digoreng kali kedua bagi menjadikannya rangup. Kuih ini sangat sesuai dimakan ketika minum petang atau sarapan pagi. Masyarakat melayu Brunei memilih hidangan ini untuk dihidangkan ketika majlis-majlis penting, seperti majlis perkahwinan, kenduri doa selamat dan kenduri kematian ahli keluarga.

Kebiasaannya, masyarakat melayu Brunei suka akan makanan ini kerana rasanya yang manis dan sedap. kulitnya juga digoreng rangup dan garing. Kuih ini banyak dipasarkan di Sabah dan menjadi salah satu pilihan makanan kesukaan masyarakat pelbagai kaum di Sabah. Cubalah rasa kuih ini, pasti memberi kenikmatan dan kesukaan anda.


 :: ROSNANI ::




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

 

Blogger news

Blogroll